Programul educational
Viaţa mea: un joc serios

Programul are sprijinul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si este finantat de
Philip Morris Romania şi British American Tobacco


Comunicat de presa

Fundatia pentru Pluralism lanseaza Programul educational
Viata mea: un joc serios
Program sprijinit de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului

Bucuresti, 12 decembrie 2007

Fundatia pentru Pluralism lanseaza in luna decembrie 2007 ghidul practic pentru profesori, diriginti si consilieri scolari Viata mea: un „joc serios. Programul are sprijinul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si este finantat de Philip Morris Romania si British American Tobacco.

Viata mea: un joc serios este continuarea programului educational Decizia e a mea! desfasurat la nivel national, ca parte a sistemului educational romanesc.

Programul educational Viata mea: un joc serios este adresat educatorilor care lucreaza cu clasele V-VIII ale ciclului gimnazial si se inscrie, din punctul de vedere al tematicii si al obiectivelor, in cadrul disciplinelor optionale educatie pentru sanatate si educatie civica, al consilierii si orientarii, al intregii activitati de dirigentie, precum si al activitatilor extracurriculare. Autorul programului este Aurora Liiceanu, om de marca al psihologiei romanesti contemporane si personalitate notorie in mediul academic. Alaturi de Aurora Liiceanu, ceilalti autori ai manualului sunt Daniela Calugaru, consultant din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si Doina-stefana Saucan, psiholog.

Programul este conceput ca un instrument destinat profesorilor diriginti si consilierilor scolari in activitatea lor formativa. El isi propune sa ajute educatorul in munca de sensibilizare a elevilor fata de comportamentele de risc, vizand simultan dezvoltarea responsabilitatii individuale si a atitudinii critice.

Initiativa a demarat in 1998 cand programul educational Decizia e a mea! a fost lansat ca pilot in 16 scoli din Bucuresti si Otopeni. Programul a fost extins treptat la 250 de scoli pe teritoriul a opt judete in anul scolar 2002-2003. Dupa cinci ani de functionare, Decizia e a mea! si-a dovedit maturitatea si a fost inclus in sistemul educational romanesc. Initial, programul s-a desfasurat la nivelul clasei a saptea, fiind apoi extins la nivelul clasei a opta. Din decembrie 2007, sfarsitul acestui an, sub noua identitate Viata mea: un joc serios, programul acopera intreg ciclul gimnazial.

Plecand de la utilitatea demonstrata de-a lungul anilor a programului Decizia e a mea!, am considerat oportuna extinderea ariei problematice a acestui program. Astfel am creat programul educational Viata mea: un joc serios care, continuand si completand programul precedent, se incadreaza, prin tematica sa si prin metodologia utilizata, in obiectivele comune ciclurilor de dezvoltare (clasele V-VI) si observare si orientare (clasele VII-VIII): dezvoltarea capacitatii de a comunica si dezvoltarea gandirii autonome, a spus Dl. Cristian Adomnitei, Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

In perioada adolescentei, individul se confrunta cu cel mai larg repertoriu de probleme legate de viata. De aceea, Viata mea: un joc serios are ca obiectiv major imbunatatirea comunicarii adult-elev, in scopul contributiei educatiei la dezvoltarea autonomiei personale a pre/adolescentilor, intr-un context in care contagiunea sociala si expunerea la risc devin influente negative asupra stilului de viata si asupra personalitatii lor , a spus Aurora Liiceanu, autorul programului.