Organizatia americana The German Marshall Fund of the United States (GMF), impreuna cu United States Agency for International Development (USAID) si fundatia Charles Stewart Mott si-au unit fortele pentru a crea Balkan Trust for Democracy, o initiativa unica de finantare cu 25 millioane de dolari a programelor care promoveaza si sustin buna guvernare in Europa de Sud-Est si reprezinta produsul unui parteneriat public-privat intre aceste organizatii.

Program
Balkan Trust for Democracy contribuie la intarirea institutiilor politice democratice din Sud-Estul Europei prin doua programe principale si anume pentru:
- Facilitarea relatiei dintre cetateni si guvernanti, prin acordarea de granturi organizatiilor locale si nationale care lucreaza pentru implicarea cetatenilor in actul de guvernare, monitorizeaza performanta guvernantilor si contribuie la constientizarea cetatenilor cu privire la intelegerea drepturilor si asumarea responsabilitatilor care le revin ;
- Cooperare si Colaborare, prin sustinerea colaborarii regionale si trans-balcanice dintre guverne, organizatii neguvernamentale, initiative si grupuri civice si alte institutii care lucreaza pentru imbunatatirea intelegerii si cooperarii in regiune.

The Balkan Trust are sediul la Belgrad si acorda granturi in tarile din regiune: Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Romania si Serbia.
Finantarile merg catre grupuri civice si organizatii neguvernamentale, administratii locale si regionale, institutii de educatie si media. Fondurile promoveaza deasemenea cooperarea si dezvoltarea trans-frontaliera si regionala la nivel politic, social and economic.

Structura
The Balkan Trust acorda granturi mici pentru organizatii cu experienta si expertiza care activeaza in regiune si care colaboreaza cu o larga varietate de parteneri.
Granturile sunt acordate de catre un comitet de evaluare compus din membri echipei GMF si experti ai institutiilor partenere din regiune. Proiectele depuse sunt acceptate si finantate dupa evaluarea facuta de comitet, care se asigura ca proiectele raspund nevoilor locale sau sunt complementare altor initiative finantate de comunitatea internationala.

Fonduri
Balkan Trust are un fond de 25 milioane de dolari, dintre care 10 milioane reprezinta contributia GMF, 10 milioane de dolari contributia USAID, iar fundatia Charles Stewart Mott participa cu 5 millioane de dolari. La aceste fonduri s-au alaturat diversi parteneri regionali, imediat dupa ce Balkan Trust a devenit operational.

Parteneri
USAID este principala agentie de asistenta din strainatate a Guvernului Statelor Unite. German Marshall Fund of the United States (GMF) este o organizatie americana, fondata in 1972 in amintirea Planului Marshall, cu misiunea de a promova intelegerea si cooperarea transatlantica. Fundatia Charles Stewart Mott, infiintata in 1926, este o societate filantropica privata care finanteaza proiecte ce promoveaza justitia, echitatea si o societate durabila.

Pentru mai multe informatii cu privire la Balkan Trust for Democracy sunt disponibile la adresa : www.gmfus.org/balkantrust/.