Florin Croitoru
Florin Croitoru

După debutul său în 1994 cu Filarmonica din Viena, violonistul român Florin Croitoru a fost apreciat de presa austriacă drept un "solist fenomenal", care stăpâneşte o "tehnica perfecta". El a realizat numeroase recitaluri sau concerte în peste 20 de țări din Europa, Asia, Africa si Statele Unite. A câștigat, de asemenea, 11 premii la concursuri internaționale de muzică, inclusiv în 1992, premiul I la Fritz Kreisler în Viena, devenind primul violonist român distins cu acest premiu prestigios.

Felul de a cânta al lui Florin Croitoru a fost descris ca "provenind dintr-o mare muzicalitate ", în Le Soir (Belgia), și ca având o "libertate absolută și convingere", în Știri Pretoria din Africa de Sud. În Il Secolo (Italia), a fost descris ca un "stăpân absolut al instrumentului, cu o interpretare violonistică de o intensitate mai rar întâlnită".


Florin Croitoru a făcut, de asemenea, înregistrări și emisiuni pentru diverse posturi de radio şi televiziune româneşti, italiene, franceze, austriece, japoneze și americane. După 1985, când Florin Croitoru a evoluat pentru prima dată în calitate de solist, talentul său enorm a primit confirmarea pe plan național. În prezent, numele lui este imediat asociat cu performanță de primă clasă și talentul atât la nivel național cât și internațional.

Florin Croitoru a susţinut recitaluri la Teatrul Chatelet (Paris), Concertgebouw (Amsterdam), la Milano, Bergamo, Brescia, Torino (Italia), Hamamatsu, Kagoshima, Chofu (Japonia), California, Cape Cod, Boston, New York, Baltimore, Philadelphia, Washington DC (SUA), Budapesta (Ungaria) și, desigur, în principalele orașe din România.

Florin Croitoru a absolvit prestigioasa Universitate de Muzică din București, unde a studiat mai ales cu maestrul Stefan Gheorghiu, un fost student al lui David Oistrah și George Enescu. Din 1994 până în 1995, după stabilirea sa în Statele Unite, Florin Croitoru a lucrat cu Victor Danchenko, de asemenea, un fost student al lui Oistrah.


Înregistrările sale CD includ un recital live, cu pianistul Samuel Sanders, realizat în 1997 sub auspiciile Cape & Islands Chamber Music Festival, și un CD în premieră mondială absolută, intitulat Cei trei violoniști (inspirat de Cei trei tenori) înregistrat în 1998 cu violoniştii Emil Israel Chudnovsky (Rusia / SUA) și Andrew Haveron (Marea Britanie).


În prezent, Florin Croitoru își petrece majoritatea timpului său în țara sa natală, dedicându-se punerii în aplicare unei noi metode de predare a interpretării la vioară, temă de cercetare cu care a obţinut titlul de doctor în 2003.

Din 1999, el este cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică din București.

Ca proiecte de viitor, Florin Croitoru intentioneaza sa continue un turneu internațional cu cele 24 Capricii pentru vioară solo ale lui Niccolo Paganini 24 și să înregistreze al doilea CD din volumul "Cei trei violoniști".