Liviu Prunaru

Liviu Prunaru

Violonistul Liviu Prunaru a câştigat premii la cele mai prestigioase concursuri internaţionale de vioară din lume și a primit astfel recunoașterea internațională. Liviu Prunaru a fost medaliat cu aur din 1997 la concursul Dong-A International Violin Competition din Coreea, medaliat cu argint în 1998 Indianapolis International Violin Competition în Statele Unite ale Americii, a obţinut Argint (Al doilea Mare Premiu) în 1993 la concursul Queen Elizabeth de la Bruxelles, medaliat cu aur în 1991 la concursul Rodolfo Lipizer International Violin Competition în Italia, și la R. Molinari Violin Competition în Elveția, printre multe altele.

Liviu Prunaru si-a facut debutul la New York City cu orchestra Juilliard Symphony în Lincoln Center’s Alice Tully Hall după ce a cîştigat Marele Premiu la concursul Juilliard Mendelssohn Competition. De asemenea, în 1999, Liviu Prunaru a câştigat marele premiu E. Nakamichi Wieniawski Violin Concerto, în urma căruia a susţinut concerte cu Aspen Young Artists Orchestra.

Liviu Prunaru a concertat ca solist cu: Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestra Națională Belgiană, Westdeutsche Sinfonia, Orchestra Filarmonicii din Atena, Bari Symphony Orchestra, Orchestra Naţională Radio București, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Indianapolis Chamber Orchestra, Meridian Symphony, Mississippi Symphony, Juilliard Symphony, și Puchon Philharmonic Orchestra în Coreea, printre multe altele. Liviu Prunaru a colaborat cu mulţi dirijori de renume, inclusiv Lord Yehudi Menuhin, Yuri Simonov, Andrew Litton, Peter Braschkat, Georges Octors, Cristian Mandeal, Lukas Vis, Horia Andreescu, Mario Benzecry, și Park Eun Seong. Liviu Prunaru concertează frecvent ca solist și în formulă de recital în toate marile orașe ale lumii.

Liviu Prunaru a cântat în numeroase festivaluri de prestigiu, inclusiv Menuhin, Enescu, Bruxelles, Buenos Aires, Wallonie, Flandra, Evian, Atena, si Festivalul de la Salzburg.
Liviu Prunaru a înregistrat mai multe CD-uri cu Camerata Lysy, precum și propriul său CD-ul de debut cu lucrări de Strauss, Brahms, Gluck, de Falla, Saint-Saens şi Sarasate cu pianistul Luc Devos, toate fiind realizate de Pavane Records.

Născut în Craiova, România, Liviu Prunaru a început studiile de vioară la vârsta de 6 cu profesorul Oprişan. Profesorii săi: dl.Berbec, d-na Mihaela Mailat, d-na Adriana Carpen si d-na Cornelia Bonzetti, l-au îndrumat primii săi ani de studiu. În această perioadă a câştigat şapte competiţii naţionale şi premiul I la concursul internațional Kocian din Cehoslovacia. Apoi, în 1990, Liviu Prunaru a fost invitat de violonistul și maestrul Alberto Lysy să studieze cu el la renumita Academie Menuhin din Gstaad, Elveția, unde a lucrat alături de mari artisti ca Lord Yehudi Menuhin, Igor Oistrah, Ruggiero Ricci, Nikita Magaloff, Jean -Pierre Rampal, Peter-Lukas Graf și Pierre Amoyal.

Liviu Prunaru şi-a perfecţionat studiile sale profesionale cu Dorothy DeLay la New York, unde a participat în mod activ şi la Master Classes cu Itzakh Perlman. În prezent este profesor la Academia Menuhin din Elvetia şi fost asistent al d-nei Dorothy DeLay la Juilliard School din New York, Liviu Prunaru cântă pe o vioară Guarneri 1676, pe care i-a împrumutat-o profesorul M. Muller.